пенсияУвеличение на вноската за пенсия през 2017 г.

Проектът на бюджета на ДОО за 2017 г., който бе обсъден в Надзорния съвет на НОИ предвижда увеличение на вноската за пенсия с 1 процентен пункт – от 17.8% на 18.8%. Това ще бъде първото повишаване от няколко години насам. В проекта се предвижда още да се въведе нов вид  плащане за майките, които ще се върнат на работа, преди детето да навърши една година – те ще получават половината от обезщетението до навършване на 1 годинка на детето.

Въпреки по-голямата осигурителна тежест, няма да има увеличение на нито едно от обезщетенията, плащани от осигурителния институт.

Предвижда се още стажът и възрастта за пенсия да се увеличат с по два месеца. Мъжете ще се пенсионират на 64 г. с 38 г. и 4 м. стаж, а жените – на 61 г. с 35 г. и 4 м. стаж.

Минималната работна заплата за страната се очаква да бъде в размер на 460 лв. Също толкова ще бъде и минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се лица.

Очакванията са, че в резултат на предприетите мерки дефицитът в държавното обществено осигуряване ще намалее с над 300 млн. лв. Въпреки това поради по-трудното пенсиониране разходите за пенсии ще се увеличат само с 200 млн. лв.

Източник: Бизнес Индустрия Капитал

социални бутони

По-високи осигуровки през 2017 г.

Едно мнение по „По-високи осигуровки през 2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *